Skip to main content
El Coordinador de l'Àrea de Solidaritat de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu - Província de San Rafael, germà Eduardo Ribes, explica quin tipus de donacions rep la Fundación Juan Ciudad a través del Pont Solidari i parla també sobre la pandèmia de la COVID-19 i la Magic Line.


A què es dedica l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu? Quin és el vostre encàrrec dins l’Orde?

L'Ordre Hospitalari va començar fa gairebé cinc-cents anys, quan Juan de Dios, el seu Fundador, va descobrir l'exigència així com la necessitat d'ajudar als malalts i més desfavorits, d'esmenar les injustícies; i el mitjà que va fer servir va ser l'amor, concretat a través de l'acolliment, de l'hospitalitat com a valor i carisma que ens defineix com a Institució.


Per tant, viure l'Hospitalitat ens porta a sortir de nosaltres mateixos a la recerca de l'altre, d'atendre les seves necessitats, cuidar-ho i curar-ho. En definitiva a oferir els dons rebuts “doneu gratuïtament el que gratuïtament heu rebut”. I què és la solidaritat, sinó lluitar per un món més just, més humà i més fratern, on tots puguin aconseguir els mínims necessaris per a viure, esforçar-nos per aconseguir una societat on les diferències entre nord i sud vagin minvant. I amb això no em refereixo únicament a les desigualtats entre països sinó a les existents en la nostra societat.


Solidaritat i Hospitalitat van entrellaçades, són dos valors que no s'entenen l'un sense l'altre. Per aquest motiu i des de les nostres arrels carismàtiques volem fer extensible la solidaritat entre tots els pobles de la terra. D'aquí, que des de fa uns anys es creés dins de l'Orde l'Eix de solidaritat, que aglutina: el voluntariat, l'obra social i la cooperació internacional, tres àmbits que funcionaven de manera independent i que treballant de manera conjunta poden aprofitar sinergies i aconseguir un major abast, beneficiant així a un major nombre de persones.



Què és la Fundación Juan Ciudad i per què es va crear?

Juan Ciudad ONGD és una organització no governamental sense ànim de lucre, promoguda pels Germans de Sant Joan de Déu.


Des de la seva creació l'any 1991, treballa per a fer possible la solidaritat entre els pobles, el canvi d'actituds personals i la transformació de les actuals estructures, per a encaminar-nos cap a una distribució de béns i serveis més justa i humanitzadora.


Actua en 33 hospitals i centres d'acció social de l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, amb més de 4.000 places distribuïdes a Àfrica, Amèrica Llatina i Àsia, amb atenció especial als països empobrits o més desfavorits. Tot això, a través de projectes d'emergència, ajuda humanitària, rehabilitació i desenvolupament, canalitzant recursos humans, tècnics i econòmics; i productes en espècie, obtinguts mitjançant subvenció d'organismes públics i entitats privades.

 

Des de quan sou receptors del Pont Solidari?

Des de fa cinc anys, de forma continuada anem rebent diferents donacions.

 

Com vau tenir coneixement del nostre servei?

Vam conèixer el servei a través dels voluntaris de Pont Solidari, en una trobada providencial a l'Associació Cívica La Nau, que és una altra associació solidària de Barcelona amb els quals compartim tasca i a la que ens uneix una gran amistat.

Posteriorment ja ens reunim a la seu de Pont Solidari i vam establir els mecanismes perquè aquest canal de solidaritat de la vostra entitat pogués arribar a més persones.

 

Quantes donacions rebeu anualment del Pont Solidari?

Rebem entre 10 i 12 donacions l'any. Contínuament ens ofereixen materials de tota mena, però nosaltres som receptors de tot el referent a material sanitari i equipaments mèdics. Considerem que hi ha un altre tipus de materials com pot ser mobiliari d'oficina o d'un altre tipus, del qual hi ha altres entitats que poden fer millor ús.

 

De quin tipus de materials i equipaments es tracta i quina destinació els doneu? Quines són les vostres necessitats principals?

El material que ens ofereix Banc de Recursos és de tota mena, encara que principalment material i equipament i sanitari, destinant-se als diferents centres de Sant Joan de Déu d'Àfrica i Amèrica del Sud. Mensualment surten dos contenidors des del magatzem de la nostra ONG, amb material divers i que es dirigeix als nostres hospitals de països en vies de desenvolupament. La solidaritat ha de fluir i per a nosaltres, com a Germans de Sant Joan de Déu, l'hospitalitat no té fronteres. Això ens impulsa a pensar no sols en les necessitats més pròximes, sinó també en les de l'altre costat de l'Oceà.

 

Com valoreu el funcionament del servei? Teniu algun suggeriment per millorar-lo?

El funcionament és àgil, fluid i pràctic. Des de Pont solidari contínuament ens ofereixen materials, si ens interessa ja ens posem en contacte amb el donant i coordinem la forma de recollir-lo. La tàctica que segueix Pont Solidari comporta que l'entitat que necessiti el material, es busqui els mitjans per a aconseguir-lo i això evita crear dependències i servilismes.


Com a suggeriment, sempre que hi hagi una donació és important que el material mèdic-sanitari estigui en bon ús així com que tingui una data de caducitat a mig o llarg termini. De vegades des del primer món donem aquells materials que “ens dol tirar al contenidor”, i per als pobres no tot val, enviar qualsevol equipament a un hospital d'Àfrica que no estigui en ús, comporta una despesa de trasllat, i si després no es pot utilitzar, queda emmagatzemat o abandonat (allí no hi ha sensibilitat de reciclatge). Per això hem de ser conscients que cal cuidar “la casa comuna”; allò que no es pugui utilitzar, reciclem-ho aquí.


Creieu que arran de la pandèmia de Covid-19 canviaran les necessitats dels col·lectius que ateneu? I la solidaritat, es transformarà d’alguna manera?

Som conscients que la nostra vida veurà un abans i un després d'aquesta pandèmia, però els qui més la sofriran són els pobres, els vulnerables de la terra, els preferits del Regne. Actualment ja comencen a tenir problemes molts dels col·lectius que atenem a Barcelona, ens estem trobant amb famílies que necessiten “menjar”, entre tots haurem de crear xarxes de solidaritat, de fraternitat, perquè el veí del costat pugui cobrir les necessitats bàsiques per a poder subsistir. Tots som responsables de tots.


Al mateix temps estem descobrint com en aquests moments està sorgint la solidaritat com a valor que portem dins, contínuament van apareixent gestos d'empreses i de particulars cap als professionals de la salut i cap a tots els col·lectius que atenen els malalts de Covid-19, valors que ens nodreixen. Les situacions crítiques treuen el millor i el pitjor de l'ésser humà, encara que hi ha molt més de bo que de dolent, ja que la persona per naturalesa és “bona”.


És el moment de despertar la creativitat solidària; l'ésser humà té la capacitat de reinventar-se, d'adaptar-se a noves situacions i hem d'estar preparats per a això.

 

Un dels grans esdeveniments solidaris que impulsa l’Obra Social de Sant Joan de Déu és la Magic Line, en la qual participem des de fa dos anys i en som alhora receptors. Com es va gestar aquesta iniciativa?

La Magic Line és una mobilització solidària que té l'objectiu de recollir fons que es distribueixen entre les diferents iniciatives solidàries que es duen a terme a Sant Joan de Déu. Intenta crear consciència de solidaritat entre els seus participants, per la qual cosa la manera de participar es desenvolupa a través d'equips entre 5 i 20 persones que es marquen un repte econòmic i per a aconseguir-lo duen a terme accions solidàries, amb vista a crear consciència i contagiar a com més persones millor.


En el moment de fer la distribució dels beneficis de la Magic Line, es tenen en compte els diferents projectes que es presenten des dels Centres de Sant Joan de Déu, però també es destina una part per a aquelles entitats pròximes que tenen una finalitat solidària, com és el cas de Pont Solidari, que té una identitat molt clara i amb una filosofia de treball i dedicació, molt en línia amb els valors de l'Orde.

 

Quin balanç feu de la Magic Line Barcelona 2020?

El balanç que fem de la Magic Line Barcelona ha estat molt positiu, han estat més de 13.000 caminants, 700 voluntaris i una recaptació que aconsegueix els 381.873 €. Moltes empreses hi han col·laborat amb productes i a més han format equips amb els seus treballadors. Es va respirar durant tota la jornada un ambient festiu, de “bon rotllo” i amb un esperit solidari que va calar a tota la ciutat de Barcelona.

 

Es podran celebrar les caminades de Mallorca i Múrcia?

Prèviament a la Magic Line de Barcelona, just un mes abans es va celebrar a València, on també es va valorar de forma molt positiva, però amb l'arribada de la pandèmia s'han hagut de suspendre les previstes a Mallorca i Múrcia; de moment no s'ha decidit si es traslladaran de data o se suspendran, depèn de l'evolució i durada de la pandèmia.

 

Està previst que s’incorporin altres ciutats l’any vinent?

Per a l'any vinent s'estaven movent els fils i des de Sant Joan de Déu de Saragossa estaven molt il·lusionats a poder realitzar-la, però donada la situació tampoc volem avançar esdeveniments, haurem de ser pacients i saber esperar. Avui més que mai estem cridats a viure el dia a dia, a gaudir del present, de l'aquí i de l'ara, mirar el futur amb esperança i confiar que Déu ens prepara un demà més humà i més fratern.

 

Altres qüestions

Aprofitar aquestes línies per a donar-vos les gràcies per la vostra trajectòria, pel vostre estil compromès amb la societat més vulnerable i saber “fer de Pont”, permetent així que transitin moltes persones pel vostre servei, que d'una altra manera no haguessin pogut creuar la seva llarga i dificultosa travessia de vida.